Büyük projelerde backup işlemi önemli bir yer tutar. Çünkü veritabanınıza her an herşey olabilir ve tüm verileriniz kaybolabilir. Büyük bankaların veri tabanlarını ve o veri tabanlarındaki büyük öneme sahip verileri düşünün. Çok kısa zaman içerisinde çok fazla işlem yapılır ve işlemler hayati derecede önemlidir. Bilgilere herhangi birşey olması durumunda ise işler çıkmaza girer. Bu sebeple bankaların veritabanlarının çok sık bir şekilde backup’ının alınması gerekir. Backup dediğimiz işlem veritabanının yedeklenmesi daha sonra o yedeklenen veritabanının ihtiyaç halinde tekrar yüklenmesidir.
NASIL BACKUP ALINIR ?
* Veritabanının üzerine sağ tuş ile tıklayıp tasks seçeneğini seçip oradan da back up seçeneğini seçeriz.
* Daha sonra karşımıza gelen ekranda add ve remove seçenekleriyle veri tabanının backupının kaydolacağı yeri seçip OK’a basmamız yeterli olacaktır.
* Daha sonra belirtilen path’te backup oluşmuş olacaktır.
ALINAN BACKUP NASIL RESTORE EDİLİR ?
Databases’ın üzerine sağ tuşla tıklayıp Restore database seçeneğini tıkladığınızda aşağıdaki gibi bir sayfayla karşılaşacaksınız. İlk olarak device seçeneğini seçip daha sonra 1 numaralı kısma backup’a ulaşmak için tıklayın daha sonra add ile backup’ı seçip OK seçeneğine basıp en sonunda tekrar ok’a bastığınızda backup’ını aldığınız database yüklenmiş olacaktır.
VERİ TABANI SCRİPT’İ CIKARMA
Backup ile veritabanı yedeklemede çoğu zaman versiyon problemleriyle karşılaşabiliriz. Eski versiyon sqlden alınmış backuplar yeni versiyon sqlde çalışmayabilir. Eğer elinizde milyon satır veriler yoksa bunun yerine veri tabanını, veri tabanı içindeki verileri , stored proserdurleri vs. oluşturan kodları yani scriptleri çıkartıp bunları gerektiğinde başka bir veri tabanı üzerinde çalıştırıp aynı veri tabanını elde edebiliriz. Bunun için ;
* Scriptini çıkarmak istediğimiz veritabanına sağ tuş ile tıklayıp tasks –> Generate Script seçeneğine tıklarız.
* Daha sonra script ihtiyaçlarımıza göre seçeneği seçer ve next’i işaretleriz.
* Advanced ayarlardan ise ‘Types of Data Script’ seçeneğinden ‘ Schnema and data’ yı seçeriz. Schema sadece tablolar , data sadece veriler Schema and Data ise tablolarla verileri aynı anda veren seçenektir.
* Eğer scriptin yeni bir sayfada oluşması seçeneğini seçtiysek script yeni bir query sayfasında aşağıdaki gibi oluşur. Bu scripti kullanarak tablo ve verileri başka bir database’e aktarmak istersek tek yapacağımız şey , kırmızı ile işaretlenmiş kısımdaki köşeli parantez değeri silip yerine taşınmasını istediğimiz locate database’i yazmak ve kodu execute etmek.